Sprell levende kulturhistorie!

Norsk Maritimt Museum sammen med Kulturhistorisk museum, Oppland fylkeskommune og Portal forlag er nå ute med en bok om fortidens fjellfiske. Boken er både rettet mot forskere og fiskere!

Når forskere fra mange felt slår seg sammen, blir det fast fisk. Arkeologene Axel Mjærum og Elling Utvik Wammer er redaktører for en ny, spennende og tverrfaglig antologi «FJELLFISKE I FORTIDEN - Årtusener med svømmende rikdom».

Sammen med forskere fra flere forsknings institusjoner publiserer de nå samlet kunnskap om fisking i fjellet gjennom årtusener: DNA-studier viser at norsk fjellørret opprinnelig er fransk. Den har ikke svømt opp til fjellet, men mennesker bar den opp. Kanskje allerede i steinalderen? «Den svømmende rikdommen» fikk deretter en viktig plass i fjellenes kulturlandskap.

Dette kan du lese mer om i elleve populær- vitenskapelige artikler om fangst av ørret og andre arter i fjellet, fra steinalderen til 1800-tallet. Antologien er skrevet for både forskere, fiskere og andre interesserte i fjellets kulturhistorie og fjellfiske.

Boken får du blant annet kjøpt i museumsbutikken "Fritt om bord" på Norsk Maritimt Museum eller i museumsbutikken på Folkemuseet.

Foto: Fiskefelle fra middelalderen fra vannet Tesse i Jotunheimen. Dette er den eldste fiskefellen som er kjent i Norge/ Norsk Maritimt Museum.